Sfânta Varvara

Icoană:

Sfânta Varvara

Sfânta Mare Muceniţă Varvara

Alte 2 variante aici: icoana Sfintei M. Mucenițe Varvara, + 4 decembrie

Viața Sfintei Varvara

Luna decembrie în 4 zile:

Pomenirea Sfintei Mare Mucenițe Varvara (+ 306)

Aceasta a trăit în vremea împăratului Maximian (305-311), fiica unui oarecare Dioscor, elin de la răsărit. Ea era păzită de tatăl său într-un turn, înalt, pentru frumusețea cea trupească ce înflorea la dânsa. Deci, această fecioară credea în Hristos și nu s-a tăinuit de tatăl său. Că acela a cunoscut, cele pentru dânsa, dintr-o pricină ca aceasta: Odată, când el a zis să se facă două ferestre la o baie care se zidea, ea a poruncit să se facă trei; și întrebând-o pentru care pricină a învățat să facă trei ferestre, ea a zis că le-a făcut în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh. Aceasta auzind el, îndată s-a pornit să o omoare cu sabia sa, iar ea a fugit și a intrat într-o piatră, ce s-a despicat ca prin minune și care a primit-o de s-a ascuns. Iară tatăl ei, alergând după dânsa, a găsit-o și, luând-o de cosițe, a dus-o și a dat-o pe seama domnului țării aceleia, înaintea căruia a mărturisit pe Hristos și ocărând idolii, a fost bătută cumplit și strujită pe trup fără milă și arsă la coaste. După aceea, au lovit-o în cap cu măciuci și dezbrăcând-o, au purtat-o prin cetate, bătând-o. Și, în cele din urmă, și-a primit sfârșitul prin sabie, omorând-o tatăl său cu mâinile sale. Pentru care, se spune că, după tăierea ei, pogorându-se el din munte, a fost lovit de trăznet. Și așa și-a lepădat spurcatul său suflet.  

Din viața Sfintei, după Metafrast

    Iar Dioscor, cel cu inimă de piatră, tatăl Sfintei Varvara, nu numai că nu l-a durut inima, văzând chinurile cele multe ale fiicei sale, fiind împietrit de diavol, ci și singur a-i fi ei călău, nu s-a rușinat. Căci, cu o mână a luat pe fiica sa, iar în cealaltă mână ținea sabia goală și a dus-o pe ea la locul cel de tăiere, care era așezat pe un munte, afară din cetate. Și a fost dusă de alt ostaș și Sfânta Iuliana și când mergea pe cale se ruga Sfânta Varvara către Dumnezeu, zicând: „Dumnezeule cel fără de început, Care ai întins cerul ca un acoperământ, și pământul l-ai întemeiat pe ape, Cela ce răsari soarele Tău spre cei buni și spre cei răi și dai ploaie peste cei drepți și peste cei nedrepți. Tu și acum auzi-mă pe mine roaba Ta, care mă rog către Tine. Ascultă-mă Împărate, și dă darul Tău la tot omul care mă va pomeni pe mine și pătimirile mele. Să nu se apropie de unul ca acela boală năpraznică și moarte neașteptată să nu-l răpească pe el. Pentru că Tu știi, Doamne, că trup și sânge suntem și lucrul preacuratelor Tale mâini”.

    Așa rugându-se Sfânta, s-a auzit glas din Cer chemând-o pe ea, împreună cu Iuliana, întru cele de sus și făgăduindu-i a-i împlini ceea ce cerea. Și mergeau amândouă Sfintele Mucenițe Varvara și Iuliana spre moarte cu mare bucurie, dorind a se deslega mai degrabă de trup și a trece către Domnul. Și ajungând la locul cel însemnat, mielușeaua lui Hristos, Varvara și-a plecat sub sabie sfântul său cap și a fost tăiată de mâinile nemilostivului său tată. Și s-a împlinit Scriptura: „Va da frate pe frate la moarte și tată pe fiu” (Matei 10, 21).

    Iar pe sfânta Iuliana alt ostaș a tăiat-o tot acolo; și așa s-a săvârșit alergarea nevoinței sale. Iar sfintele lor suflete sunt întru glasuri de bucurie, către Hristos, Mirele lor, întâmpinându-le pe ele îngerii și Însuși Stăpânul, cu dragoste, primindu-le pe dânsele.

    Iar pe Dioscor și pe Marcian dregătorul i-a ajuns năpraznica pedeapsă a lui Dumnezeu, pentru că pe Dioscor, pogorându-se din munte, iară pe dregător, șezând în casa sa, tunet și fulgere din cer lovindu-i, i-au ucis și i-au ars, atâta cât nici praful lor nu s-a aflat.

    Și era în cetatea aceea un oarecare bărbat credincios, cu numele Galentian. Acesta, luând cinstitele moaște ale Sfintelor Mucenițe, le-a dus în cetate și le-a îngropat cu cinstea ce se cuvenea și a zidit biserică peste dânsele, întru care multe vindecări se făceau de la moaștele Sfintelor, cu rugăciunile lor și cu darul Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, al unuia Dumnezeu în Treime, a Căruia este slava în veci! Amin.

– Puteți citi altă variantă a Vieții Sfintei Varvara aici.

– Puteți viziona filmul ,,Sfânta Muceniță Varvara” aici.

– Găsiți Acatistul Sfintei Varvara aici, iar în format audio, aici (în interpretarea lui Marian Moise).

Pentru rugăciunile Sfintei Varvara, Doamne Iisuse Hristoase,

miluiește-ne pe noi!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s